4de in Zolder na spannende race!


Tijdens de Truck Grand Prix op circuit Zolder werd ik 6de en 4de in de Porsche Cup.

 

Het niveau mocht er wezen. Zo was er de de 19- jarige Güven, (gesponsord door de Turkse overheid), die 2de werd in het wereldkampioenschap karting en bovendien sneller was dan de piloten die intussen in de Formule 1 zitten. We mochten ook David Saelens verwelkomen. Deze ex- wereldkampioen Formule 3, ex-testpiloot Formule 1 en viervoudig winnaar in het WK Porsche Supercup vond al snel zijn ritme op het Zolderse asfalt. Xavier Maassen en Dylan Derdeale hoeven geen verdere introductie. Met mijn teamgenoot Yannick Hoogaars, die voor de aanvang van het weekend 1ste stond in het kampioenschap, heb ik altijd leuke momenten daar we enorm aan elkaar gewaagd zijn. Heel bijzonder omdat we toch 26 jaar van elkaar schelen.

 

In de vrije trainingen reed ik toch een vierde tijd op 1 tiende van Derdaele, ondanks remproblemen.

 

In de 2 kwalificaties voor de 2 races werd ik nog steeds geplaagd door blokkerende wielen en kwam ik niet verder dan een 5de en een 6de tijd.

 

We vonden niet direct een probleem op de data en ik stond dus voor een raadsel.

 

In race 1 nam ik een goede start en ging als 4de door de eerste linkse. In de volgende bocht passeerde ik ook Güven. Ik kon 2 ronden de derde plaats vasthouden maar moest overal vroeger remmen omdat de wielen de neiging hadden te blokkeren, zowel voor als achter. Ik viel uiteindelijk terug naar de zesde plaats.

 

Na een lang overleg met onze data-analist, kwam op een specifieke grafiek (die je ver moet gaan zoeken in de software) aan het licht dat de rembalans (de verhouding tussen de remdruk op de voor- en achterwielen) vanzelf verliep tijdens het rijden. Uiteindelijk bleek de rempomp verkeerd afgesteld te staan. Het euvel werd verholpen voor race 2.

 

Net 15 minuten voor race 2 begon het lichtjes te regenen. Het zou wel overwaaien maar de baan lag helemaal nat. We opteerden echter allemaal voor slick-banden. Het beloofde de spannendste race te worden sinds de uitvinding van het wiel…

 

Ik vertrok dus vanuit 6de stelling en lag na de eerste bocht reeds 4de. Ik werd echter gepasseerd door John De Wilde, die ik wat later kon terugpakken. We gleden alle kanten op en één tiende van een seconde concentratieverlies werd meteen afgestraft. Tijdens het aanremmen van de Jacky Ickx-chicane blokkeerde het linker voorwiel en ik haalde de bocht net niet. Ik had echter te weinig snelheid om nog door de zandbak te kunnen sukkelen. Ik moest via de ingang pitlane achter de zandbak op een grasstrook rijden, maar ik gleed bijna tegen de vangrail. Ik geraakte toch terug de baan op, maar verloor 8 seconden en 2 plaatsen aan John De Wilde en David Saelens. Na de safetycar als gevolg van een zware crash kon ik John De Wilde terugpakken en kwam daarmee op de 5de stek terecht. Ik zette de achtervolging in op David Sealens. Güven maakte een foutje en die kon ik net passeren. 2 ronden lang kon ik hem achter mij houden en toen viel eindelijk het zwart-wit geblokt. Ik kwam als 4de over meet. We mochten tevreden zijn met dit resultaat omdat we ons, ondanks het schrijnend gebrek aan testkilometers, best wel kranig hebben weten te houden.

 

Video volgt.

 

Met sportieve groeten,

 

Jürgen Van Hover

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
E-mailadres: