Raceverslag 24h Dubai 01-2021


Beste,

 

Afgelopen weekend stonden we met de 24u van Dubai aan de start met 2 Porsches 991, uitkomende in de cup-klasse. Jammer genoeg haalden beide auto’s de finish niet na een bijzonder incidentrijke race op het snelle, maar niet altijd even veilige circuit van Dubai.

Ik bemande de witte Porsche nr 979 en nam de start. Na een mooie strijd met de concurrerende Porsches werd ik geraakt door iemand die ik aan het uitremmen was. Ik zat er volledig naast maar die stuurde toch nog in. Gevolg: gebroken wielnaaf. Ook de wielnaaf aan de andere kant was gebroken door de impact. Gelukkig kon ik nog al hinkend naar de pits rijden, waar de mecaniciens van Speedlover de klus op minder dan anderhalf uur klaarden. Ook de andere Porsche van het team diende al na een uur de pits op te zoeken met een gebroken V-riem en kon pas na een uur zijn weg vervolgen.

Het spreekt voor zich dat in een race, waar elke seconde telt, een goed resultaat er voor beide auto’s er niet meer in zat. Op de koop toe had ik ’s nachts alweer een aanrijding. In een opeenvolging van snelle bochten werd ik ingehaald door een FIA GT3 auto, die veel sneller is. Ik ging een klein beetje opzij om hem door te laten, maar kwam daarbij iets te veel over de curbs terecht. Dat zou geen probleem geweest zijn daar dit stuk geasfalteerd was, maar helaas lag er op die plaats een dikke laag woestijnzand. Ik ging dwars, kwam weer op de baan terecht, en werd daarbij zwaar geraakt door een andere deelnemer. Ophanging voor afgebroken, nekpijn en einde race.

Twee crashes in één 24u terwijl ik nog nooit van mijn leven in een 24-uurs race een crash gehad heb. Er zijn leukere dingen in het leven, gelukkig namen de andere piloten dit sportief op. Het circuit is heel snel, ’s nachts zie je niets en de enige merkpunten die je hebt, de witte schuimrubberen borden die 100 of 50 meter aangeven, werden voortdurend aan flarden gereden. Daarbij word je langs alle kanten voorbijgereden door de FIA GT3-auto’s.

Ik ben wel wat gewend, maar eerlijk, het was soms wat te veel van het goede. Het circuit van Dubai staat dan ook garant voor tal incidenten. Bijna om het uur moest de code-60 (max. 60 km/u) vlag bovengehaald worden. Ook de andere auto, in onze gekende sponsorkleuren, moest de strijd staken na een crash. In het 11-koppige veld van de Porsche Cup-klasse, haalden slechts 2 auto’s de finish…

Los van dit alles, was het toch een indrukwekkende ervaring.

Volgende keer doen we het zeker beter. Video volgt.

Met sportieve groeten,

Jürgen Van Hover

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
E-mailadres: